top of page
Zoeken
Foto van schrijverWillemien Berkenbos

Bij de kapper


Een tijd geleden kwam ik bij de kapper ‘toevallig’ een oudere dame tegen. “We hebben het over je gehad…”zei ze. Nou, dan word ik altijd reuze nieuwsgierig! Vertel…


We kwamen in gesprek en ze vertelde over haar zoon. Hij had afgelopen weekend een serieuze vraag gesteld aan zijn moeder, die vraag luidde :  “Mam wil je die fotoalbums voor ons nog eens gaan maken, je wordt een dagje ouder...en wil je er dan ook de verhalen bij schrijven?”


Dat is nogal een vraag als je 83 bent: wil je even je levensverhaal schrijven? Deze dame wilde graag schrijven over haar leven, het leven van haar man en voorgeslacht. Bij de kapper vroeg ze of ik haar hierbij kan helpen.


Ik nodigde haar uit voor een schrijfcursus. In de herfst van 2023 kwam ze aan de keukentafel. Met een groep van vier werd er 5 avonden dapper geschreven. De cursus gaf haar de creativiteit om te gaan schrijven, zo zegt ze zelf. Nu schrijft ze haar boek!  Het worden prachtige en intense verhalen voor haar kinderen en kleinkinderen.


We hebben een mooie samenwerking. Regelmatig komt ze op de lijn: “Willemien, ik loop even vast, kom je?”  Dan schuif ik aan haar keukentafel tussen de albums en dagboeken.


 Ik voel me een bevoorrecht mens wanneer ik anderen mag begeleiden in het schrijven van hun levensverhaal. Ik mag een stukje meelopen. Hoe waardevol is dat! Elk levensverhaal is de moeite waard. Elk levensverhaal is uniek!


Misschien denk je: “Wat heb ik nu te vertellen?” Maar echt waar, in een kleine gebeurtenis schuilt soms een groot verhaal. Door te schrijven kom je verrassende thema’s op het spoor. Dat kan je van tevoren niet bedenken.


Schrijven helpt je ook om verbanden te zien. Een voorval betekent pas iets als jij er betekenis aan geeft. Schrijf eens over herinneringen. Wat hebben ze betekend voor jouw ontwikkeling?


Kijk vooral nieuwsgierig naar de wereld, naar jouw verhaal en vraag jezelf af: wat heeft me vandaag verwonderd? Je gaat met meer verwondering kijken. Je zal kleine verhalen ontdekken die van grote waarde zijn. Nog een tip: houd een dagboek bij , neem een notitieboekje mee. Je gaat anders kijken en be-leven. Overal zit een klein of groot verhaal in.


Regelmatig hoor ik: “Ik kan niet schrijven!” Maar iedereen kan schrijven op eigen wijze.  Schakel je innerlijke criticus uit. Alles mag en niets is gek! Alles is goed! Het is ont-moeten! Dat werkt bevrijdend! Je hersenhelften gaan samenwerken als je schrijft. Links zorgt voor focus: orde, structuur. Rechts is de flow, het creatieve brein. Daar gebeurt het. “Schrijven is magie”, zei een leerling tegen mij. Dat is het zeker!


Wil jij ook schrijven om meer te ontdekken, voor inspiratie of gewoon omdat je graag schrijft? Vind je het fijn om je verhalen te delen? Wil je anderen ont-moeten?


Je bent van harte welkom  bijvoorbeeld tijdens een schrijfcursus of inspiratiedag.

In september zijn er weer inspiratiedagen en in oktober start de schrijfcursus van 5 avonden in De Schrijverie.

 



75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page